Rose petals

Попитайте някой от продавач-консултантите в парфюмерия по избор за натуралността на парфюмите за някоя добра марка по ваше усмотрение и ще видите реакцията:

Ние продаваме само най-доброто, парфюми които са изцяло натурални!“

Да разбира се?! В един флакон с Chanel № 5, който сигурно е един от най-класическите подаръци за дами през последния век, съдържа малко количество рози и някъде около 1,000 жасминови цветчета, в комбинация с ветивер, иланг-иланг, сандалово дърво и разбира се малко синтетични алдехиди и мускус… Въпреки това е рано да се отказвате от всичко комерсиално и от въпроса „Има ли нещо натурално изобщо в съвременните парфюми?“ Но това не е всичко ние ще вникнем още по на дълбокло в нещата за да разберем достатъчни ли са тези 12 рози за да се произведе необходимото количество есенция за 30ml парфюм?

chanel 5

На по малко от 4 километра от Грасе в южна Франция се намира ферма която отглежда специални сортове рози. Семейството на Джозеф Мул отглежда в тази ферма вече повече от 5 поколения прочутата Майска роза от която се правят едни от най-скъпите парфюми в света. Голяма част от продукцията на Майски рози от Грасе всяка година се използват за производството предимно на Chanel № 5 extrait, някъде около 35-40 тона годишно. Въпреки факта че това количество е крайно недостатъчно, парфюмерът на Chanel Жакес Полже никога не е поръчвал по-голямо количство, но за сметка на това винаги е държал на еднакво високо ниво на качество. През 1987-ма Chanel създава бизнес-партньорство с фермата на Мул, което партньорство е обвързано с това, че Шанел изкупуват почти цялата продукция на Рози и Жасмин на много добра цена. Само за производството на парфюмите на Шанел всяка година семейството отглежда и събира над 50,000 цвята от майска роза и над 60,000 жасминови цветчета.

През 1930-та година Парижкият моден дизайнер Жан Патоу решава да направи парфюм, който да е достъпен само за неговите 250 Американски клиента за да ги поущри. Жан Патоу не бил доволен от всичките парфюми които Хенри Алмерас му представя, но един от тях му направил невероятно добро впечатление, парфюмът наречен Joy, който съдържал 330 майски рози и 10,600 цвята жасмин. След това парфюмът на Jean Patou Joy задминал аромата на Chanel № 5 не само по количеството на цветята в него, но и със цената си, която за времето е била най-високата в света!

Любопитно е да се знае, че уникалният аромат на Майската роза от Грасе е била основата на Френската парфюмерийна индустрия. Преди втората световна война там са се произвеждали над 750,000 тона цветове от роза на година! Сега в фермерският район се произвеждат рози само за три парфюмерийни къщи (Chanel, Jean Patou и Christian Dior). Останалите марки използват по малко „ценни“ и по изгодни рози от България, Мароко, Индия, Турция, Иран, Китай и Русия, които между другото с нищо не са по-лоши от прехвалените Френски рози.

bulgarian-roses
Българската Роза

 

Парфюмерът Доминик Ропион използва Дамаска роза от Казанлък за неговите колекции с парфюми Editions de Parfums Frederic Malle Portrait of a Lady. Само в флакона от 100мл който е с концентрация Eau de Parfum се крият над 600 рози! Както и да е, 600 рози дават само 400 милиграма розова есенция! Това дали е достатъчно за да се усети аромата на роза?

И ето отново се връщаме на основният въпрос „Колко точно етерични масла (или rose absolute) може да се добие от една роза, и какво количество етерични масла е нужно за да се възпроизведе отличителният аромат на роза в един парфюм?“.

kazan-rozovo-maslo

Различните източници дават различни данни, които обаче са близки едни до други. За пример от българската роза са нужни 3-4 тона за да се добие 1 килограм розово масло чрез парна дистилация, докато за производството на същото количество масло са нужни поне 10 тона от Майската роза добивана в Грасе. Числата варират заради технологичните разлики в процесите за добиване. За да стане ясен обемът ще вметна че от 500 рози излизат около 1 килограм цветове.

Основният метод за извличане на етерични масла в Грасе е чрез хексанова екстракция, чрез която от 1000кг розови цветове се добива 1 килограм розово масло, което е доста по-ефективно.  За да разберем колко натурално розово масло и синтетични материали са необходими за да се създаде един парфюм, нека да наблюдаваме някои от най-известните розови парфюма като започнем с Guerlain Nahema.

Guerlain Nahema

В съдържанието си той има само 0,5% (забележете!) екстракт от розово масло (без алкохол, вода и т.н.)! Това дали е достатъчно? Да, особено след като се има в предвид, че розовият екстракт е един от най-силните. Розовите молекули, алфа-дамаскон и розовите кетони са неразривна част от розовото масло. Тяхната роля в аромата на розата е изключително голяма, докато тяхното съдържание в розовото масло е само няколко стотни от процента.

Сега те се произвеждат чрез химичен синтез и парфюмите в които се използват са доста по скъпи. барокови, прозрачни или светли в зависимост от предпочитанията. Само за пример, някога пробвали ли сте  аромата на Annick Goutal Ce Soir Ou Jamais, ако сте сигурно се сещате за този богат розов аромат. Турската роза чийто аромат е записан в парфюма е предозиран, а съдържанието на бета-дамаскон в състава е само 0,45% така, че това е доста добро сравнение.

anic

Още примери? Мога да посоча веднага Yves Saint-Laurent Paris, който също попада в категорията на класическите розови парфюми и е базиран само на 0,5% розово масло от Турция. Следващият парфюм за който се сещам е Guerlain Rose Barbare и е изграден от 0,2% екстракт от Майска роза и Дамаска роза от България. Рекордни количества екстракт от Майска роза са записани до композицията на парфюмът на Edouard Flechier – Editions de Parfums Frederic Malle Une Rose къде числото е точно 1%, а рекордът за Дамаската роза принадлежи на Serge Lutens с парфюмът Sa Majeste La Rose в който са използвани близо 2% от розовият екстракт.

Serge Lutens Sa Majeste La Rose

Нека спрем за малко и да помислим отново. Когато само една стотна от розовият екстракт е достатъчна за да се постави световен рекорд и също така вземем предвид че концентрациите от Eau de Toilette та чак до Eau de Parfum варират от 10% до 25% от теглото колко точно естествени продукти се използват?

Нека да видим… След като направих проста и груба калкулация резултатите показват за всеки един Une Rose от 100ml се използват около 600 ароматни рози! Или пръскането само веднъж на Editions de Parfums Frederic Malle Une Rose освобождава уханието на 3 до 4 рози.

Сега след тези сметки възниква друг въпрос. След като знаем, че розовото масло е парфюмът като цяло, в комбинация с над 400 различни химикала, аромата и субстанции, какво ще стане с ароматната композиция ако към етеричното розово масло прибавим розов оксид, линалол, цитронелол, нерол, гераниол (субстанции които са компоненти на розовото масло)? Можем ли да смятаме, че тези синтетични добавки са не-естествени?

Практически е невъзможно дори за най-големите познавачи да открият химически чистите аромати от подобрените такива! И като предполагаме, че парфюмерите трябва да подсилят някой аспект от розовият аромат (неговата ефирност, свежест или сладникавият цветен аромат). За пример давам парфюмерът Пиер Гуилаум, който е искал да покаже всички фази на живота на цветете, неговата сладка интоксикация при допир с листата. Той създава различните фази с акценти добити по синтетичен път. Можем ли да смятаме че тези добавки са не натурални и вредни? Не!
Има ли право парфюмерът да се отдалечава от естественият аромат на розата? Да разбира се! Иначе каква щеше да е разликата между ароматите и в крайна сметка в това се крие красотата и изкуството!

jasmin-perfume-extract

Същата история е и с Жасмина.

8 милиона жасминови цветя имат тежест то 1 тон, и това е количеството нужно за добивът само на 1 килограм етерично жасминово масло. Ърнест Бяукс използва 4% жасминово етерично масло във формулата на Chanel № 5. Дори и така стойността на жасминовото етерично масло е доста висока и парфюмерът трябва да е сигурен, че няма да е възможно парфюмът да бъде копиран и продаден на по ниска цена. Само, че в модерният свят това отдавна е история. И затова не трябва да обвиняваме IFRA или добрите парфюмери, само за обща култура ще спомена че през 50-те години на миналият век в почти 80% от парфюмите се е използвал доста евтин екстракт от жасмин! В модерните парфюми парфюми максималното количество жасминов екстракт варира в границата до 1% и отново за сравнение ще дам парфюмът на Кристофър Шелдрейк Serge Lutens A La Nuit в който е използван само 0.35% жасминов екстракти въпреки това парфюмът има може би един от най-добрите жасминови аромати.

Serge Lutens A La Nuit

Така, че парфюмерите имат нужда само от една малка част от натуралните масла за да могат да създадaт богатите цветни аромати, особено когато маслата и съставките са скъпи. Има ли други натурални масла в модерните парфюми?

Да разбира се!

В допълнение на скъпите натурални масла от роза, тубероза, ирис идват и не толкова скъпите като пачули, лавандула, кедрово дърво, кардамон, портокал, лимон и др. Всички те имат доста голям принос в парфюмерията. Между другото, една от най-популярните нотки в момента е тази на пачули, като продукцията и консумацията му годишно е около 1,000 тона.

И ако е абсолютно належащо да поставите в рекламното си каренце текста „нашите парфюми са на половина (или две-трети, или 99%) натурални„, едва тогава можете да използвате евтини етерични масла или да използвате индивидуални молекули които могат да имат органичен произход (така наречените изолати).

И като финално заключение мога да кажа своето виждане.

Няма значение какъв процент от определен компонент е поставен в парфюма, няма значение колко е евтин или скъп материалът от който той е направен. Няма значение и колко рядък или пък често срещан е! Ето какво има значение в един парфюм:

– дали парфюмът е с красив аромат или не?
– дали е способен да те накара да се почувстваш добре?
– дали може да докосне душата ти и да те накара да подскочиш от радост?
– дали може да те накара да се усмихваш

Изкуството при парфюмите е като при музиката, не са достатъчни отделните нотки или цветове, а важно е да докосне сърцето ти и да те накара да го обикнеш.

НЯМА КОМЕНТАРИ

Оставете вашият коментар