петък, януари 19, 2018
Banner
Ние

0 801

Колко от нас могат да кажат „Какво е любов“? Сигурно всеки който я е изпитвал и сигурно всеки може да каже своята история за любовта, но любовта еднаква ли е за всички и може ли да съществува като термин? По този въпрос има много изписано от философска и физическа гледна точка за ориентир можете да прочетете какво казва Уикипедия за любовта, но аз мисля, че любовта има съвсем различен характер и смисъл.

Ако сега стоите и четете сами сигурно ще ви се стори доста интересно ако се опитате да попитате себе си какво е любов, поне при мен беше така, защото първият път когато се запитах за същото осъзнах, че не мога да дам точно определение и реших да се доверя на себе си! Но като разумен индивид тази мисъл не ме остави доста дълго време и затова и отделих подобаващо внимание при всеки един удобен случай, докато разкрия същността на любовта такава каквато я виждам аз.

Понеже любовта бива разглеждана в два аспекта (Физичен и Духовен) смятам, че първо трябва да бъде уточнен нейният характер, а това може да стане с анализиране на определени ситуации. Първо не съм нито духовник, нито физик тоест не мога да гледам от тези гледни точки или по-скоро верният начин за разсъждение е да приемем двойнственият характер на нещата, а това ще ми бъде най-лесно да обясня с примерът който ми помогна.

Какъв характер има Любовта, асимилацията на дуализма в един прост пример?

Това отново е въпрос към нас самите. Възможно ли е да съществува любов на духовно ниво, ако приемем, че една единица, дух е поставена в абсолютно празна вселена? Под дух разбирайте нематериална сила имаща способността да разбира да има съзнание и как според вас тя може да обича, какво може да обича и как може да обича?

Тук отговорът според мен е, че при такава ситуация не може да съществува любов, тогава веднага изниква следващият физичен възглед на нещата…

А може ли да има любов в материалният свят ако липсва съзнанието? Тук отговорът е аналогичен няма как да има любов в чисто физическият свят без чувствата които въздействат директно на съзнанието ни или иначе казано любовта може да съществува само при наличието на стимули от физическият свят върху съзнанието, душевността ни.

По тази причина според мен не е правилно да се гледа на любовта само от гледната точка на физиката или нематериалните сили. Но с това само определихме характера на нещата, а какво всъщност е любовта за нас ще открием сами към края на статията.

Друг много важен въпрос който трябва да си зададем за да можем да си обясним любовта и да дадем точно определение за нея е:

1396652375-dealing-feelings-how-emotionally-aware-leader

Любовта може ли да бъде само едно чувство?

Аз лично смятам, че любовта не е чувство, а по-скоро силата и обема на съвкупностите от чувства в даден момент породени от определени обстоятелства възникнали в материалният свят и възприети под призмата на самостоятелното ни съзнание и начина по който възприемаме нещата. Или казано с по малко думи любовта е всички чувства които изпитваме към даден човек или нещо.

Ако има чувства има и любов и съответно ако няма чувства няма любов и колкото по-силни чувства има толкова по-силна е любовта. Предполагам забелязахте, че не изброявам чувствата, както е направено в обяснението на Уикипедия, държа да подчертая думата чувства, а не техният характер, защото той е без значение понеже в нас се пораждат абсолютно всички чувства като всяко чувство е в определена сила, която се определя от начина по който възприемаме околният свят в точно този момент.

Искам да изкажа още едно твърдение и това е че чувствата ни като като индивиди не са балансирани, но чувствата ни като общност са балансирани (визирам целият свят, като едно голямо физико-духовно тяло, което функционира като организъм).

И за да не хвърлям просто някакви празни твърдения без подкрепа ще дам още няколко логически обяснения които обясняват защо любовта може да „свърши“ или както аз казвам да се трансформира.

Имам следните въпроси към вас:

Кога обичате някого силно? Сетете се за точният момент и чувствата които сте изпитвали към него. Ако успеете достатъчно добре да анализирате своите чувства ще забележите, че в точно този момент определени емоции и чувства са се повишили до толкова, че изместват други и много неща в точно този момент са придобили друга светлина.

Конкретен пример. Ако сте мъж и жена ви току що е родила как бихте се чувствали спрямо нея ако вчера сте се скарали за това коя програма да гледате на пример? Действителността е следната вчера спорът реално се е осъществил и е предизвикал негативни емоции с определена сила, но днес емоциите са коренно различни и с много по-силно за вас значение което поражда ред чувства като привързаност, желание за развитие, желание за съвместно бъдеще, желание за близост и куп други чувства които стимулират същността ви. В моменти като този ние казваме, че обичаме силно някой защото определена част от всички чувства които някога сме изпитвали към този човек вземат превес.

Кога свършва любовта?

Ако приемем, че любовта има край то това би бил момента в който съвкупността от всички чувства които имаме към дадено нещо или човек изчезнат това е единственият начин любовта да не съществува повече в този си контекст, което е различно от това да се разделите с някого поради несходство на характерите, което винаги води до поява на силни негативни емоции. Във вторият случай любовта още присъства, но ние не сме достатъчно силни да превъзмогнем събитията и чувствата които те ни носят, заблуждаваме себе си с личната си гледна точка която винаги е едната страна на монетата или просто нямам силата да намерим консенсус, но отново казвам любовта все още я има!

И като финал остана да отговорим на въпроса от заглавието, „Знаем ли какво искаме да кажем с Обичам Те!“?

Ако имате способността толкова добре да анализирате чувствата си, че да сте сигурни, че не пропускате някое спокойно можете да кажете за някой или нещо „Обичам те“, ако нямате тази способност също можете да го кажете дори без да осъзнавате всичките си чувства, можете дори да го кажете и без да сте сигурни дали всичките ви чувства са положителни, защото Любовта не е само едно чувство, а е силата и броят на чувствата които изпитвате!

Случайни статии

Още от модата